Korona voi muistuttaa sinua omasta kuolevaisuudestasi – ja miksi tämä on hyvä asia

Vedät vaatteet päälle ja hanskat käteen. Lähdet vastahakoisena kauppaan toivoen, että sieltä löytyy ruokaa ja vessapaperia ainakin kahden viikon tarpeiksi. Kassajonossa selaat saippuan ja käsidesin kuivattamien sormin viimeisimpiä uutisointeja ja somea ahdistuneena.

Haluaisit olla luottavaisin mielin, mutta huomaat, että pelko on saanut otteen myös sinusta.

Koronan aiheuttama pelko on pohjimmiltaan pelkoa kuolemasta. Muistutus kuolemasta ei kuitenkaan ole huono juttu. Päinvastoin, kuoleman mietiskely voi auttaa sinua kokemaan kiitollisuutta elämää kohtaan ja tutkiskelemaan sitä, kuka sinä olet.

Me täällä lännessä kuvittelemme, että kuolema ei kosketa meitä, ainakaan lähitulevaisuudessa. Tämän valossa siirrämme asioita sitkun -tilaan tai puuskutamme elämän läpi stressitasot tapissa ja hiki hatussa suorittaen.

Kuolema voi kuitenkin kohdata yllättäen esim. auto-onnettomuuden, sydänkohtauksen tai nyt vaikka koronaviruksen myötä.

Sen sijaan, että pidät kuolemaa tabuna tai suhtaudut siihen välinpitämättömästi tai peläten, kannattaakin sinun ystävystyä kuolevaisuutesi kanssa mietiskelemällä sitä tasaisin väliajoin.

Miksi kuoleman muistaminen ja mietiskely on hyvä asia?

Alat kokemaan ja arvostamaan elämää

Tällä en tarkoita erityiskokemuksia, kuten benjihyppy tai Thaimaan matka. Vaan sitä, että tietoisuus elämän rajallisuudesta voi saada sinut olemaan enemmän läsnä tässä hetkessä sekä huomaamaan ja arvostamaan elämän pieniä asioita herkemmin.

Esimerkiksi ulkona liikkuessasi kuulet lintujen ääniä, tunnet luonnon tuoksun ja näet kuinka lehdet tanssivat tippuessaan puista.

Valitset elämääsi sinulle tärkeitä juttuja

Elämän väliaikaisuuden muistaminen auttaa sinua näkemään selkeämmin, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja huomiosi arvoisia.

Voisitko tämän valossa nauttia elämästä ilman, että murehdit siitä, mitä sinun ”pitäisi” olla tai mitä muut ihmiset sinusta ajattelevat?

Tanssi rumasti, naura ääneen ja hymyile leveästi vastaantulijalle, jos siltä tuntuu.

Anna elämän soljua ilman, että takerrut tai kiinnityt asioihin, ihmisiin tai kokemuksiin. Valitse tietoisesti mihin, miten ja kenen kanssa vietät aikasi.

Kiinnostut tutkimaan elämän syviä kysymyksiä ja olet valmiimpi kuolemaan

Mietiskelyn avulla voit saada välähdyksiä mielen luonnon ydintotuudesta ja sisimmästä olemuksestasi. Se voi ilmetä esimerkiksi mielen hiljaisuuden, rauhan tai onnen kokemuksena.

Pystytkö pysähtymään hetkeksi tähän tyhjyyden kokemukseen? Voitko antaa sen innoittaa sinua tutustumaan laajemmin siihen, kuka sinä olet identiteetin, ajatusten ja kehon takana?

Kun mietiskelet kuolemaa ja saat kokemuksia rauhan tilasta elämäsi aikana, olet valmiimpi päästämään irti ja kuolemaan levollisesti, kun aikasi koittaa.

Kuinka minä mietiskelen kuolemaa

Tykkään fiilistellä sitä, että en tiedä, kuinka paljon aikaa minulla on jäljellä. Esimerkiksi luonnossa kävellessäni mietin: ”Tämä hengenvetoni voi olla viimeinen, jonka otan. Olenko valmis lähtemään?”

Hiljennyn lisäksi lähes päivittäin 5 minuutiksi mietiskelemään sitä, että minua ei enää ole. Nämä tavat muistaa oma kuolevaisuuteni nostattavat lämpimän hymyn kasvoilleni ja saavat minut tuntemaan kiitollisuutta elämää kohtaan.

Kun kaipaan konkreettisempia suuntaviivoja, kirjoitan kenen kanssa, miten ja missä aikani viettäisin, jos minulla olisi 1 päivä, 1 viikko, 3 kuukautta tai 1 vuosi elinaikaa jäljellä. Vertaan näiden eri ajanjakson vastauksia keskenään ja tsekkaan, että elämääni sisältyy riittävästi vastauksissa esiin nousseita asioita.

Anna kuoleman muistuttaa elämästä

Kun jatkossa kuulet tai luet koronasta, voisitko antaa sen toimia muistutuksena siitä, että kuolema saattaa tulla yllättäen? Anna tämän kuolematietoisuuden toimia elämäsi valona ja inspiraationa.

Anna sen muistuttaa sinua kokemisen, elämisen ja tämän hetken ainutlaatuisuudesta. Anna sen toimia polttoaineena sille, että elät sinun näköistä elämääsi täydesti ja sisällytät siihen niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä.

Haluatko lisää läsnäoloa ja tyytyväisyyttä elämään? Myös silloin kun sinulla on vaikeita ajatuksia, tunteita tai ajanjaksoja? Hyväksyntä hyvinvoinnin pohjana -verkkokurssi on 6 viikon valmennus, jonka avulla opit hyväksymään itseäsi ja elämää sellaisena kuin se on. Samalla olotilasi helpottuu. Lue lisää täältä >>>